El Punt d’Informació Aerobiològica (PIA) presenta la seva nova app Plant*tes a Barcelona en el marc del projecte “Ciència Ciutadana als barris” de l’Ajuntament de Barcelona. Disponible en versió Beta, per Android.

El Centre Cívic Guinardó va acollir el dijous 11 de maig, a les 19.30 hores la xerrada “Flora urbana i al·lèrgies” de la Dra. Concepción De Linares, professora de Botànica de la UAB, qui va parlar de les plantes més al·lèrgenes i presentar l’aplicació mòbil.
 
Dissabte dia 13 de maig, a les 10.30 hores tindrà lloc una sortida matinal amb científics en què els participants contribuiran a la recerca creant el mapa de les plantes al·lèrgogenes i el seu estat de floració al barri del Guinardó.
 
L’app Plant*tes és un projecte de ciència ciutadana que pretén informar sobre l’existència de plantes al·lergògenes a les ciutats i en quin estat fenològic es troben. Creada en col·laboració amb el Centre de Visió per Computador de la UAB i l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB), el seu objectiu és ajudar a comprendre millor la relació entre el medi ambient i les malalties al·lèrgiques i contribuir a millorar la qualitat de vida de les persones que les pateixen.
 
L’aplicació Plant*tes mostra als usuaris imatges de les diferents plantes al·lergògenes més importants, i els ofereix informació de com són les seves flors i els seus fruits. El sistema permet a l’usuari assenyalar en el mapa el punt on es troba (geolocalització), quina planta està veient, i si aquesta es troba en fase de formació de flor, si té la flor tancada, oberta o si ja té fruit.
 
Aquesta informació pot ser visualitzada per la resta d’usuaris i els pot ajudar a decidir les rutes més recomanables a seguir en l’entorn urbà per tal d’evitar al màxim la proximitat a aquells llocs on es troba la planta que li causa al·lèrgia. Es tracta d’una informació dinàmica, que canvia dia a dia, de la mateixa manera que ho fan les plantes.
 
L’ app va néixer com a exercici pràctic en una col·laboració amb el màster de disseny de l’Escola de Disseny de Barcelona, i vol engrescar els ciutadans a col·laborar en la configuració del mapa de les possibles al·lèrgies als carrers de les nostres ciutats i pobles.
 
L'app Plant*tes està sent desenvolupada per Android (no hi ha prevista en aquests moments versió per iPhone), i està disponible en versió Beta, a través del programa d'accés beta de la Google Play Store.
 
Els impulsors esperen que la iniciativa pugui ser d’interès del públic en general, i també que esdevingui una eina de treball per a escoles, centres cívics i entitats i que aquestes col·laborin i promoguin el seu ús continuat, de manera que amb la col·laboració ciutadana aconseguim tenir informació en viu de com se succeeixen i progressen les floracions
en els nostres carrers i places. La informació és complementària a la que ofereix el PIA, a una escala més detallada i de molta utilitat pels al·lèrgics.
 
Per més informació, dubtes, o si tens interès en col·laborar amb nosaltres, envia'ns un missatge a [email protected].