Aquesta setmana s'ha llançat l’aplicació per a mòbils Al K. Polen, que informa dels nivells de pòl·lens i espores de Catalunya, fent servir la informació elaborada per la Xarxa Aerobiològica de Catalunya (XAC).

Al K. Polen permet a l’usuari seleccionar el tipus de pol·len o espora que li interessi, des de les gramínies fins els xiprers o els pollancres, i veure’n en pantalla el nivell actual. El servei també mostra la tendència d’aquell factor concret: si augmentarà o disminuirà, o si es troba en estat d’alerta. Per tal de comprovar la precisió de la informació, un mapa mostra la distància que separa l’usuari de l’estació de captació de dades més propera. De moment l’aplicació només es troba disponible per iPhone, tot i que s’espera fer-ne una versió per a Android aviat. Part dels beneficis obtinguts amb l’aplicació es destinaran a mantenir l’equip de la XAC i a millorar i ampliar els projectes que duen a terme. Al K. Polen també disposa d’un compte Twitter (@alkpolenapp) des d’on informarà de les dades més rellevants del servei.

La informació que mostra l’aplicació és la que elabora la XAC, un projecte de recerca i de transferència de coneixement impulsat des de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Al K. Polen ha començat només amb les dades de Catalunya, però la voluntat dels seus impulsors és poder oferir xifres de tota la península i d’Andorra. Per això, s’anima als usuaris que col·laborin amb un tuit demanant ampliar l’abast geogràfic de les dades.

L’aplicació ha estat creada per Lafosca, una empresa jove situada al districte 22@ de Barcelona que aposta per la innovació i pels nous formats. Un equip premiat a les edicions del 2011 i del 2012 a les BCN Apps Jam, un concurs de desenvolupadors organitzat per l’Ajuntament de Barcelona. Entre els seus clients destaca Teambox, una start up amb oficines a Barcelona i a Califòrnia.

 

Enllaç de l’aplicació a iTunes:
 
Nota de premsa:
 
Més informació: