La Societat Catalana d'Al·lèrgia i Immunologia Clínica (SCAIC) i la Xarxa Aerobiològica de Catalunya (XAC) presenten la predicció de pol·linització per a aquesta primavera a Catalunya.

A Catalunya, un milió i mig de persones pateixen alguna patologia al·lèrgica, provocada pels pòl·lens en un 40% dels casos. Els pòl·lens estan considerats com la primera causa de rinitis (25% de la població) i la segona causa d’asma (12% de la població). Per això la quantificació dels grans de pol·len a l'atmosfera és de vital importància per dissenyar estratègies terapèutiques i de prevenció de cada pacient al·lèrgic.

Segons dades conjuntes de la XAC de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB (ICTA-UAB) i de la SCAIC, els tipus de pol·len més abundants a l’atmosfera de Catalunya i que més afecten els pacients al·lèrgics, són les cupressàcies (23%), el plàtan d'ombra (10%), la parietària (6%), l’olivera (5%), les gramínies (4%) i les quenopodiàcies o blets (3%). Un 50% dels al·lèrgics es veuen afectats pel pol·len de gramínies, un 25% del plàtan d'ombra, un 20% pel de parietària, un 15% pel de xiprer i altres cupressàcies, un 15% pel d'olivera i un 3% pel de quenopodiàcies o blets.

La primavera pol·línica 2016 vista des de la XAC:

  • Les pol·linitzacions primaverals han començat amb puntualitat (en algun cas –plàtan– i algun lloc –Girona, Tarragona i Roquetes– fins i tot avançades) i fortes, en força casos superant les concentracions mitjanes. Hem de dir que tots dos fets ens han sorprès perquè les baixes temperatures nocturnes dels darrers dies i la llarga etapa recent de sequera ens feien pensar en retard i menor producció. Però no, l’extrema suavitat tèrmica de l’hivern s’ha imposat i la disponibilitat d’aigua ha sigut suficient. Podeu veure un gràfic al final d’aquest apartat, mostrant aquest fet
  • Quan les pol·linitzacions coincideixen amb pluges perden importància, perquè les gotes d'aigua arrosseguen el pol·len cap al terra. Ha passat de manera molt clara amb el pol·len de xiprer, pollancre, pi i plàtan, que amb les darreres pluges han deixat reguerols de polsim groc al terra. Previsiblement, aquestes pol·linitzacions quedaran escurçades en el temps.
  • Però la mateixa pluja que neteja l'aire de pol·len (i la neu acumulada a muntanya quan es desgeli) serveix de reg per a les plantes que pol·linitzaran més endavant i ens podem trobar que tinguem pol·linitzacions primaverals i estiuenques importants de parietària, gramínies, plantatge, blets, olivera, entre d'altres.
  • Alguna cosa podria canviar aquestes prediccionsque ara mateix poden ser preocupants pels al·lèrgics?
    Sí, tot podria canviar si la primavera fos molt plujosa i també si les temperatures passessin força ràpidament a ser superiors a les esperades en primavera, perquè podrien fer que les floracions i pol·linitzacions duressin menys temps de l’habitual i per tant afectessin durant menys temps.

IMPORTANT: Si penseu que esteu afectats d’una al·lèrgia provocada per un pol·len o espora de fong recordeu que és important tenir el diagnòstic per part d'un especialista, aprendre a reconèixer la planta i/o l’ambient que ens causa problemes i fer el seguiment de la informació aerobiològica, que no ens cura però ens pot ajudar a planificar l'activitat i a millorar la qualitat de vida. Us podeu mantenir permanentment informats a través de http://lap.uab.cat/aerobiologia.


Les pol·linitzacions primaverals han començat amb un cert avançament en alguns casos

Més informació:

Resum Roda de premsa SCAIC-XAC 2016
http://lap.uab.cat/aerobiologia/general/userfiles/files/Resum_Roda_premsa_SCAIC-XAC_2016.pdf

LES AL·LÈRGIES A CATALUNYA, primavera 2016
http://lap.uab.cat/aerobiologia/general/userfiles/files/Nota_Premsa_SCAIC-XAC_2016.pdf

 

Per visualitzar gràfiques de la dinàmica anual de cada tipus de pol·len i espora a les localitats estudiades:
http://lap.uab.cat/aerobiologia/ca/localities